Friværdi er det beløb, du ville have tilovers, hvis du solgte din bolig nu og her. Det vil sige, at det er boligens værdi minus gælden i boligen. Når du har friværdi i din ejendom, kan du optage nogle af de billigste boliglån.
Hvornår har man friværdi?
Du har friværdi, hvis dit hus, din lejlighed eller andelsbolig bliver vurderet højere end det beløb, du skylder i ejendommen. Beløbet bliver derfor fastsat på baggrund af boligens ejendomsvurdering og det beløb, som du skylder på dit boliglån.
Din friværdi vokser, i takt med at du afdrager på dit boliglån, og/eller hvis din ejendom stiger i værdi. Du kan derfor også selv være med til at hæve værdien af din bolig – og dermed friværdien – ved at:
- istandsætte
- renovere
- bygge til
- Afdrage på dine lån
Du bør også huske, at boligmarkedet hele tiden ændrer sig. Du kan derfor risikere, at boligens værdi pludselig falder, hvilket påvirker din friværdi negativt. Omvendt øges den, hvis prisen stiger igen.
Friværdien afhænger naturligvis også af dit boliglån. For hvis det er for dyrt, påvirker det også din friværdi. Det er derfor værd at undersøge de forskellige muligheder, der findes på markedet. Måske finder du ud af, at der er penge at spare på boliglånet, når du sammenligner din nuværende bank med andre banker.
Hvordan beregner man friværdi?
Du kan beregne friværdi på følgende måde:
Boligens værdi minus din gæld i boligen = friværdi.
Så hvis du har en bolig, der bliver vurderet til 2 mio. kr., og du skylder 1 mio. kr. i den, betyder det, at du har en friværdi på 1 mio. kr. Det er den sum penge, som du selv står med.
Hvad kan man bruge friværdi til? (5 eksempler)
Du kan bruge din friværdi til at optage lån, og i princippet kan du bruge lånet til hvad som helst, hvis der er nok friværdi at tage af.
Når du låner i din friværdi, så er det en af de billigste måder at låne på. Det kan derfor være en god idé at bruge lånet til at finansiere større projekter og investeringer. Hvis du overvejer at omlægge dit nuværende realkreditlån, kan det at låne i din friværdi være en overvejelse værd. Herunder kan du få eksempler på, hvad det giver mening at låne til.
1. Lav forbedringer i din bolig
Det er meget normalt at låne til at lave forbedringer i boligen, da det typisk kræver en større sum penge. Det betyder samtidig, at værdien af din bolig stiger. Det kan være, at du gerne vil have lavet et nyt tag, køkken, badeværelse eller måske nogle tiltrængte reparationer.
2. Køb en ny bil
Det er meget udbredt at bruge sin friværdi til at optage et billån. Ofte er renten nemlig lavere sammenlignet med et billån, og det er derfor typisk den billigste måde at finansiere et bilkøb på. Bliv klogere på friværdi og find det billigste billån her.
3. Få et supplement til pensionsalderen
Du kan vælge at låne i din friværdi og bruge pengene, når du bliver pensionist. Så kan du nemlig til den tid bruge noget af den opsparede værdi, der gemmer sig i din ejendom. Det bliver også kaldt et nedsparingslån, da mange pensionister bruger det som et supplement til den faste pensionsudbetaling.
Det er en god idé at være tidlig ude, hvis du gerne vil låne penge som pensionist. Normalt falder indtægten i pensionsalderen, og der er heller ikke lige så mange år til at betale af på lånet. Derfor kan det i nogle tilfælde være en fordel at tage lånet, når indtægten stadig er høj.
4. Finansiér drømmen om et sommerhus
Når du optager lån i friværdien, kan det bane vejen for et nyt sommerhus. Interessen for sommerhuse er blevet større og større, og det er blevet populært at bruge friværdien i huset til at finansiere sommerhusdrømme. Hvis du deler den samme drøm, så kan det blive en realitet med din friværdi
5. Få luft i den daglige økonomi
Mange bruger friværdien til at få mere plads i den daglige økonomi. Det kan være, at du gerne vil have lidt mere luft i budgettet, eller måske drømmer du om nogle andre livssituationer. Det kan f.eks. være, at du gerne vil på en længere rejse og i den forbindelse skal på orlov. Mulighederne er mange.
Hvordan låner man i friværdien?
Du låner i din friværdi ved at tage en snak med din bank. Så kan du finde ud af, om belåning er den rette løsning for dig, eller om du skal overveje at låne på andre måder.
Som udgangspunkt kan du låne op til 80 % af boligens værdi. Så hvis du allerede har et boliglån og ønsker at låne i din friværdi, så ser definitionen således ud:
Dit nuværende lån i boligen plus dit nye lån i friværdien må højst udgøre 80 % af boligens værdi.
Selvom det er en billig måde at låne på, så koster det selvfølgelig stadig noget. Det er derfor ikke lige meget, hvilket beløb du har brug for. Du skal helst op på minimum 100.000 kr., ellers kan det ikke betale sig. Hvis du skal låne mindre, er det typisk bedre at kigge på nogle andre muligheder. Få mere at vide om de billigste realkreditlån.
Hvis du har nok friværdi, kan du også vælge at optage et afdragsfrit lån. Det betyder, at du har en periode, hvor du ikke betaler afdrag, men udelukkende betaler renter og bidrag. Det kan give dig noget mere luft i økonomien, der kan bruges på andre måder. Det er dog ikke afdragsfrit for evigt, og lånet har derfor en løbetid på 30 år.
Find mere information
Du kan få mange fordele ud af din friværdi, og mulighederne er mange. Det er dog altid en god idé at tage en snak med din rådgiver, så du bliver godt klædt på. Bliv her klogere på, hvad banken kigger på og overvejer, hvis du gerne vil låne i din friværdi.
Læs mere: Find det billigste boliglån