Det er vigtigt at overveje om renten skal være fast eller variabel, når du optager et obligationslån. Har du luft i økonomien til den mere risikable variable rente eller vil du være sikker med den faste rente? Læs mere her.
Når du f.eks. optager et 30-årigt obligationslån til finansiering af et boligkøb, kan der være stor forskel i prisen afhængig af, om du vælger et lån med fast eller variabel rente. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvor risikovillig du er, og om det dermed kan svare sig at satse på det typisk lidt billigere variable lån.
Er du på jagt efter de billigste obligationslån til et boligkøb? Så lad Findbank indhente tre gratis og uforpligtende tilbud til dig.
Hvad er forskellen på fast- og variabel rente?
Vælger du et obligationslån med fast rente, fastsættes lånets renteprocent, når du optager lånet. Den ændres derfor ikke gennem hele lånets løbetid. Med den faste rente kender du dine låneomkostninger hver måned de næste mange år. Det står i modsætning til lånet med variabel rente. Vælger du derimod et obligationslån med variabel rente, kan renteprocenten stige eller faldet afhængig af markedsrenten i hele lånets løbetid. Stiger rente, bliver din månedlige ydelse automatisk højere. Så selvom du eventuelt har optaget lånet på et tidspunkt, hvor renten var lav, kan du sagtens risikere, at den stiger undervejs. Det kan altså således blive dyrere at betale af på lånet. Du kan også være heldig at renten falder. Det betyder nemlig at du spare penge. Vælger du det variable obligationslån, skal du dog sørge for, at der er luft nok i din økonomi til at renten kan gå begge veje.
Selvom det kan virke fristerende at tage det fastforrentede obligationslån, skal du medregne, at det koster lidt mere, da der er tillagt en forsikringspræmie mod rentestigninger.