Overvejer du at optage et lån til virksomhedskøb? Få en række tips til, hvordan du finder det bedste lån til køb af virksomhed, og hvilke fordele og faldgruber der kan være ved virksomhedslån.
Inden du køber en virksomhed
For mange kan der være flere fordele ved at købe en etableret virksomhed. Når du køber en eksisterende virksomhed, har du som iværksætter allerede et fundament at starte ud fra. Er du erfaren virksomhedsejer, kan et virksomhedskøb gavne din indtjening, udvide dit marked eller på anden måde udvide dine kompetenceområder.
Inden du indleder din jagt på den helt rigtige virksomhed, bør du have en oversigt over de kriterier, den virksomhed, du vil købe, skal kunne opfylde. Har du for eksempel krav til virksomhedens omsætning, geografi, kompetencer, inventar eller kunder? Tag gerne kvalificeret rådgivning med på råd. Eventuelt en etableret virksomhedsejer, en advokat eller en person med godt branchekendskab.
Hvad kræver det at starte egen virksomhed? Det kan være et spørgsmål, du bliver nødt til at forholde dig til. Også selv om du vælger at købe en eksisterende virksomhed. Når du køber en virksomhed, kan det nemlig være som at starte virksomhed på ny. Uanset om du er iværksætter eller ønsker at udvide din egen virksomhed, så kan det derfor være en god idé at udarbejde en ny forretningsplan. Forretningsplanen kan blandt andet hjælpe dig i din jagt på at opnå den rette finansiering af dit virksomhedskøb, for eksempel i dine forhandlinger med banken.
1. Find det rigtige virksomhedslån
Det er de færreste, der kan stille med det fulde beløb kontant, når de ønsker at købe en virksomhed. Det er derfor altid en god idé at undersøge, hvordan finansieringen af dit virksomhedskøb skal ske, før du indgår den endelige handel. Der findes flere former for lån til køb af virksomhed, som du bør overveje.
Har du allerede en virksomhed, som du vil udvide med et køb, så kan et realkreditlån, hvor du stiller din eksisterende virksomhed som sikkerhed, være en god og billig løsning. Et realkreditlån følger markedsrenten. Du kan vælge mellem et fastforrentet virksomhedslån eller et lån med en variabel rente. Et realkreditlån er et langsigtet lån med en lang løbetid og er populært, da det er forholdsvist billigt.
Kontantlån, som du kan ansøge om i banken eller hos andre låneudbydere, er et andet bud på en type virksomhedslån. Den slags lån kan man optage både med og uden sikkerhed. Ved et kontantlån er det udelukkende låneudbyderen, der fastsætter renten. Låner du penge gennem en bank, vil du sandsynligvis skulle stille med en eller anden form for sikkerhed. Kontantlån har ofte kortere løbetid end realkreditlån, og en tommelfingerregel er, at jo længere løbetid lånet har, jo dyrere bliver dit lån.
2. Få den rigtige pris på dit erhvervslån
Når du ved, hvilken type virksomhedslån du vil optage, og hvor stort et beløb du ønsker at låne, kan du gå i gang med at lede efter den rigtige pris. For du skal naturligvis ikke optage det første det bedste lån, du falder over. Indhent altid mindst tre tilbud på virksomhedslån, så du har et godt sammenligningsgrundlag. Det er ikke altid nemt at finde den endelige pris på et lån til virksomhed. Der findes dog nogle retningslinjer, du kan følge.
For eksempel bør du skelne mellem den nominelle rente og den effektive rente, hvis du sammenligner de forskellige låns renter. Den nominelle rente er ofte den, der står i dine lånedokumenter. Selv om man godt kan sige, at et lån med en lav månedlig rente nødvendigvis må være billigere end et lån med en høj rente, så er den nominelle rente blot et udtryk for, hvilken pris din låneudbyder tager for at låne dig penge. Den siger intet om andre udgifter i forbindelse med lånet. Du bør i stedet kigge på det, man kalder den effektive rente. Den effektive rente indeholder den samlede pris for lånet inklusive stiftelsesomkostninger, rentetilskrivninger og lignende.
Den mest præcise måde at sammenligne de forskellige former for erhvervslån på er dog at kigge på de årlige procentvise omkostninger, ÅOP. ÅOP medregner de samlede procentvise omkostninger inklusive gebyrer, afgifter, renter og omkostninger ved oprettelse af lånet. ÅOP er nærmere den reelle pris på dit lån, end renten er. Du kan dog kun benytte ÅOP som sammenligningsparameter, hvis du kigger på enslydende lån med samme lånebeløb og løbetid.
3. Brug din bank
Det er ikke altid ligetil at fastsætte værdien af en virksomhed, der skal sættes til salg. På samme måde kan det være svært for dig som køber at gennemskue prisen på den virksomhed, du ønsker at købe. Derfor kan det være en rigtig god idé at få hjælp, når værdien på virksomheden skal fastsættes. Du skal nemlig tænke nøje over, hvilke elementer der skal indgå i handlen, og hvilke der ikke skal. Det kan være elementer som for eksempel varelager, medarbejdere, patenter og så videre.
Er du nystartet, kan et samarbejde med banken omkring dit virksomhedskøb og erhvervslån være en god idé. Du kan ikke undgå at skulle have en eller anden form for samarbejde med din bank fremover. Om ikke andet så i forbindelse med at skulle oprette en erhvervskonto, kassekredit og lignende. Derfor bør du også gå i dialog med banken og forhandle om dit virksomhedslån. Hvis de ønsker dig som kunde fremadrettet, har du en god sag i din forhandling om renter med mere.
4. Overvej dine muligheder for alternativ finansiering
Har du ikke mulighed for at få dit virksomhedskøb finansieret gennem et erhvervslån, kan du overveje alternative muligheder for finansiering. Undersøg for eksempel, om der findes andre steder end i banken, hvor du kan få et erhvervslån. Selv om mange af de alternative udbydere af erhvervslån er dyrere end banken, så kan de være et godt alternativ. For eksempel hvis du er forholdsvis nystartet og ikke har hverken kapital eller andet, du kan stille som sikkerhed.
Crowdfunding er en forholdsvis ny finansieringsmåde. Ved crowdfunding vælger en række private investorer at donere eller investere mindre beløb i din virksomhed. Ofte mod at få en aktie eller en form for belønning, når din virksomhed er oppe at køre. Crowdfunding er naturligvis ikke en sikker finansieringsmetode, da det kan tage forholdsvis lang tid at skaffe det rette beløb, og du ikke altid kan være sikker på at opnå den fulde finansiering af dit virksomhedskøb.
Læs videre:
Husk 5 ting ved lån til egen virksomhed