Hvor meget kan man låne til erhvervsejendomme? Hvilke ejendomstyper kan du søge erhvervslån til? Læs med her og bliv klogere på dine muligheder for finansiering og erhvervslån til fast ejendom.
1. Skal du eje eller leje?
Det kan ofte være en fordel for en virksomhed at eje sine lokaler frem for at leje dem. Som ejer har du mulighed for at tilpasse de fysiske rammer til virksomhedens behov, så de matcher de mål, du har for virksomheden. Fast ejendom er samtidig en forholdsvis sikker investering, som på sigt kan give din virksomhed et ganske godt afkast.
Har du brug for at investere i ejendom til din virksomhed, eller ønsker du at starte for eksempel butik eller restaurant, er det nødvendigt at have et god slat penge på lommen. Investering i fast ejendom kan nemlig blive en dyr affære, særlig fordi mange slet ikke har mulighed for at betale købet selv uden ekstern finansiering.
2. Undersøg, hvor mange penge du kan låne
Du kan opnå finansiering af erhvervsejendom gennem banklån, realkreditlån, via egenkapital eller gennem en kombination af disse. Du kan kun opnå lån til erhvervsejendomme, hvis den eller de pågældende ejendomme bliver benyttet til erhverv eller skal bygges til erhverv. En erhvervsejendom er kendetegnet ved at være lokaler til butik, kontor, lager eller produktion. Det kan også være udlejningsejendomme med flere lejligheder, andelsboligforeninger, landbrugsejendomme eller ubebyggede erhvervsgrunde.
Hvor meget kan man låne til erhvervsejendom? Når man søger erhvervslån til fast ejendom, sker det oftest gennem et erhvervslån som realkreditlån. Du vil typisk kunne opnå en belåning af erhvervsejendomme, der dækker for eksempel 60-80 % af dine omkostninger til købet. Selskabsloven tillader desuden, at selskaber kan benytte egenkapital til at finansiere en del af købet.
Når du indgiver en låneansøgning, vil selve lånebeløbet afhænge af en konkret vurdering af virksomhedens økonomiske forhold, men også af en vurdering af den ejendom, som du ønsker at købe. Her vil man blandt andet kigge på bygningernes muligheder for anvendelse, beliggenheden, nedslidning og lignende. Ejer din virksomhed bygninger i forvejen, har du mulighed for at stille dem som sikkerhed for dit lån.
3. Skal du have et fastforrentet realkreditlån til erhverv eller et lån med variabel rente?
Erhvervslån til fast ejendom vil typisk være et realkreditlån. Et realkreditlån er et obligationslån, som er designet til mennesker og virksomheder, der ønsker at købe fast ejendom. Måden, realkreditlånet er skruet sammen på, hvor renten følger markedsrenten, og lånevilkårene ikke belaster din egen eller virksomhedens økonomi, gør denne låntype meget attraktiv for mennesker, der har brug for at låne et større beløb til ejendomsinvesteringer. Realkreditlånet kan tilpasses din virksomheds behov, hvad angår løbetid og afvikling. Et realkreditlån er kendetegnet ved at være et langsigtet lån med lave renteudgifter, og det fås både som et fastforrentet lån og som et lån med variabel rente.
Det fastforrentede realkreditlån er det sikre lån, som er populært, fordi renten er låst fast. Det betyder, at du som låntager skal betale samme rente fra første til sidste afdrag. Den faste rente gør det nemt for dig som virksomhed at bevare det fulde overblik over erhvervslånet og udgifterne hertil. Falder markedsrenten, har du ofte mulighed for at genforhandle den faste rente.
Et lån med variabel rente kaldes også for et rentetilpasningslån. Her ligger renten ikke fast, men vil ændre sig løbende i låneperioden, i takt med at markedsrenten ændrer sig. Rentetilpasningen kan ske med få måneders mellemrum, ligesom der kan gå år imellem. Du kan med den variable rente låne penge meget billigt, men skal være klar til, at dine månedlige udgifter og de samlede kreditomkostninger stiger, hvis renten stiger.
4. Kan du nøjes med et erhvervslån som kontantlån gennem banken?
Det er ikke sikkert, at du kan opnå den fulde finansiering af dit ejendomskøb gennem et realkreditlån.
Har du ikke den store egenkapital, har du mulighed for at supplere realkreditlånet med et erhvervslån til fast ejendom gennem banken eller en anden låneudbyder. Denne type lån kalder man for kontantlån. De benyttes typisk til mindre lån med en kortere løbetid. Ikke mindst fordi de er dyrere end realkreditlånet.
Det, du skal være opmærksom på ved kontantlånet, er, at det er låneudbyderen, der selv sætter renten. Ud over renten skal du ofte også betale stiftelsesomkostninger og forskellige afgifter og gebyrer. Derfor kan det være svært som låntager at gennemskue den fulde pris på lånet. Her anbefales det at kigge på ÅOP, de årlige omkostninger i procent, som er et mere præcist udtryk for lånets samlede omkostninger end for eksempel renten. Det anbefales altid, at du benytter ÅOP som sammenligningsparameter, når du sammenligner priser på erhvervslån. Du kan dog kun bruge det til sammenligning af enslydende lån på samme beløb og med samme løbetid.
Mange låneudbydere har særlige erhvervslån målrettet virksomheder. Dette gælder også bankerne. Du kan med fordel indhente tilbud hos flere banker på én gang. På denne måde sikrer du dig, at du får det bedste lån til den bedste pris til gavn for dig selv og din virksomhed.
Læs videre:
Erhvervslån – Husk 5 ting inden du ansøger
Hvad er renten på et erhvervslån?
Beregn det billigste erhvervslån