Lån penge som studerende på SU. Kan man overhovedet det? Lån til studerende hænger ikke på træerne, men det kan lade sig gøre. Læs med, og bliv klogere på, hvordan du får det bedste boliglån til for eksempel en andelsbolig.
1. Overvej et SU-lån, eller lån dine penge i banken
Der er to ting, der er ganske sikre. Når man er under uddannelse, har man sjældent mange penge, og det er svært at finde en billig lejlighed på en SU. Heldigvis har man som studerende ikke nær så mange udgifter endnu, men det kan jo blive nødvendigt at skulle ud og investere i møbler til studielejligheden, en computer og bøger til studierne eller en god cykel til transporten mellem bolig og uddannelsesinstitution.
Er du ikke så heldig, at du har fået fat i en af de eftertragtede studie- eller ungdomslejligheder, kan det også være nødvendigt at kigge sig om efter en alternativ løsning i form af ejerlejlighed eller andelsbolig. I sådan en situation kan det sagtens være en god idé med et lån til studerende og helst et billigt et af slagsen.
Det er klart, at får du SU, så er SU-lån helt klart det billigste lån til dig, der er studerende. Men det er ikke altid, at et studielån slår til, og du skal derfor ud på det private lånemarked. Der findes mange låneudbydere derude, og det kan være lidt af en jungle at skulle navigere i. Det har traditionelt altid været bankerne, der har lånt penge ud, men i dag findes der en lang række kommercielle låneudbydere, der tilbyder forskellige former for lån til studerende med og uden sikkerhed.
Er det første gang, du skal ud at låne penge, anbefales det, at du låner penge via banken. Ikke fordi det nødvendigvis er den billigste løsning, men fordi det er en sikker løsning, hvor du ofte kan få en rigtig god økonomisk rådgivning med i hatten.
2. Tænk over, hvor mange penge du har brug for at låne
Hvor meget kan man låne som studerende? Beløbet, du kan låne, afhænger i høj grad af en konkret vurdering af din økonomi. Hvad du har af indtægter og udgifter, og hvor stort dit rådighedsbeløb er. Herefter handler det også om, hvilken type lån du har brug for.
Har du brug for et mindre beløb til møbler, en bærbar computer eller lignende, har du mulighed for at tage et forbrugslån. Et lån til forbrug er typisk mindre end et boliglån, og mange låneudbydere har ofte særlige forbrugslån til studerende og unge. Det kan eksempelvis være et lån på et fast beløb og med en fast afdragsordning, som er til at gennemskue. Det er dog langtfra alle lån, der er sådan. Særligt ikke hvis du går efter et hurtigt lån til studerende uden sikkerhed, som der efterhånden findes en del af på markedet.
Alternativt har du som studerende mulighed for at få en kassekredit tilknyttet din bankkonto. Kassekreditten er typisk dyrere end et almindeligt lån, men kan være en god idé. Kassekreditten er tilknyttet din lønkonto og giver dig lov til at overtrække op til et vist beløb. Med en kassekredit betaler du kun renter af det beløb, som du trækker over. Vær opmærksom på, at selv om mange banker reklamerer med lån og kassekredit til studerende, så gælder det som regel altid kun studerende fra 18 år og op.
3. Overvej et boliglån til studerende
Kan studerende låne penge til bolig? Det er et væsentligt spørgsmål, når man mangler et sted at bo. Faktisk tilbyder mange banker boliglån til studerende. Vil du gerne låne penge til køb af bolig, er der dog forskel på, om du skal låne penge til køb af ejerbolig eller andelsbolig.
For mange unge førstegangskøbere er det mange gange mere realistisk at købe en andelsbolig. Andelsboliger er ofte billigere end ejerboliger, og derfor er udbetalingen også lavere. Når man låner penge til køb af ejer- eller andelsbolig i dag, skal man som udgangspunkt have sparet en vis procentdel af den samlede købesum op på forhånd for at kunne opnå et boliglån.
Du kan få et boliglån som studerende, hvor lånet løber over 30 år. Det betyder, at du betaler af på lånet med et mindre beløb hver måned fordelt over 30 år. Når du ikke længere er studerende, kan du med fordel få dit boliglån omlagt og afkorte løbetiden. Når du skal låne penge til en andelsbolig, skal du være opmærksom på, at der vil være en udgift til lånets stiftelsesomkostninger.
Læs også: Find et billigt andelsboliglån som studerende
4. Overvejelser før du låner penge
Uanset hvilken type lån du optager, så er det vigtigt, at du husker, at alle lån skal betales tilbage på et tidspunkt. Det skal du altid tage højde for, inden du underskriver de endelige lånedokumenter. Det betyder også, at du bliver nødt til have et vist overblik over din egen økonomi. Både det, du har nu, og din økonomiske situation fremadrettet. Har du styr på økonomien, får du ikke pludselige overraskelser, hvilket kan være ret alvorligt, når ens eneste indtægt er en SU.
Ved du præcist, hvad du har råd til at undvære hver måned, og undersøger du først de forskellige lån og låneudbydere grundigt, kan det at låne penge være en god mulighed for dig.
Du bør altid have et klart formål med at låne penge. Det, der slår mange unge og studerende omkuld, er klatgæld uden mål og med. Altså uden en plan. Sørg for at låne penge, når der er noget særligt, du har brug for, og ikke for at have mere at bruge til almindeligt dagligdags forbrug og cafébesøg. Sørger du for at have en klar plan med dit lån, så bliver det mere overskueligt for dig selv. Det er nemlig lettere at gennemskue dine udgifter, når du låner til noget konkret. Det gør det også nemmere at få det bedste lån i hus, når du snakker med banken. Mange banker opererer nemlig ofte med særlige lån som for eksempel billån. Disse kan ofte være mere fordelagtige end blot at optage et generelt forbrugslån. Flere banker tilbyder endda særlige andelsboliglån til studerende. De ligner almindelige andelsboliglån, men er målrettet førstegangskøbere mellem 18 og 30 år.
#5 Find det bedste lån til prisen
Lån penge som studerende, men vær opmærksom på, at det vil koste dig penge at låne penge. Det gælder både ved forbrugslån og andelsboliglån. Det kan være svært at gennemskue priserne på de forskellige lån, men der findes flere parametre, der kan indikere, hvor meget det enkelte lån koster. Indhent forskellige tilbud hos bankerne eller på de online portaler, så du kan sammenligne i ro og mag og finde det bedste lån til pengene.
Renter og størrelsen på de månedlige afdrag er nok de to parametre, som de fleste, der skal låne penge, kigger på. Renten på et banklån er bestemt af låneudbyderen. Den kan langt hen ad vejen sige noget om, hvor billigt dit lån bliver, men renten siger ikke noget om stiftelsesomkostninger, afgifter eller gebyrer i forbindelse med lånet. Samtidig er det sådan, at et lån med små månedlige afdrag, men en lang løbetid, ofte kan ende med at blive dyrere end et lån med et stort månedligt afdrag betalt over kort tid, på grund af de årlige rentetilskrivninger.
En mere sikker måde at opgøre den nøjagtige pris på de forskellige lån på er ved at kigge på de årlige omkostninger i procent, ÅOP. ÅOP udtrykker de samlede omkostninger ved lånet og medregner således både gebyrer og udgifter til oprettelse af lånet. ÅOP siger altså mere om den faktiske pris på dit lån. Du kan med fordel benytte ÅOP til at sammenligne lån på samme beløb og med samme løbetid fra forskellige låneudbydere.
Læs videre: