Spring til indhold

Byggelån – Hvordan finansierer jeg mit byggeprojekt?

Laan_til_renovering

Få en nem og hurtig introduktion til det såkaldte “byggelån”, som er en af de typiske måder at finansiere nybyggeri, ombygning og renovering på.

Kasper KjemsAf Kasper Kjems. Redaktør - Findbank.dk
Opdateret d. 15-03-2021. Kategori: Boliglån

Der bliver bygget på livet løs i Danmark. Måske er du også en af de mange, der går med tanker om at forøge boligarealet med en udestue, installere nyt køkken, lægge nyt tag – eller måske bygge et nyt hus helt fra grunden?

I denne artikel kommer vi ind på:

  • Hvad et byggelån er
  • Hvordan det adskiller sig fra andre former for lån til byggeri
  • Hvordan du optager og afbetaler et byggelån
  • Hvad fordelene og ulemperne er ved denne form for lån

Hvad er et byggelån?

Vil du gerne bygge et nyt hus, eller går du med tanker om at ombygge eller renovere din nuværende bolig? Et byggelån (eller byggekredit, som det også kaldes) er én ud af flere mulige finansieringskilder til dig, der ønsker at bygge om eller bygge nyt.

Du optager et byggelån gennem banken. Byggelånet dækker omkostningerne til byggeriet, og når byggeriet er færdigt, skal du indfri lånet. Det sker for eksempel ved at optage et realkreditlån, der kan dække dit byggelån.

Hvad kan jeg bruge et byggelån til?

Du kan bruge et byggelån til at bygge nyt eller til at opdatere din bolig. Det kan både være dit eget hus eller ejerlejlighed, din andelsbolig eller dit sommerhus.

Måske har du brug for et nyt badeværelse, eller måske skal de utætte vinduer udskiftes med nye? Et byggelån kan bruges til alle mulige former for forbedringer, men der skal i alle tilfælde være tale om en fastmonteret forbedring i din bolig.

Hvordan fungerer byggelån?

Et byggelån er en midlertidig kredit, du optager i banken. Banken kræver sikkerhed gennem et ejerpantebrev.

Byggelånet bliver optaget ved byggeriets start. For at blive godkendt til et byggelån vil banken foretage en kreditvurdering af dig for at sikre, at du er i stand til at betale din gæld tilbage.

Typisk fungerer lånet som en kassekredit. Det vil sige, at det bliver udbetalt gradvist, i takt med at dit byggeprojekt skrider frem, og du betaler kun renter på den del af lånet, du faktisk bruger. Renten på lånet er variabel.

Den endelige finansiering finder sted, når byggeriet er færdigt. Så bliver kassekreditten gjort op, og du skal betale byggelånet tilbage. Det sker typisk ved, at du optager et realkreditlån eller lignende.

Hvad er fordele og ulemper ved et byggelån?

Et byggelån har den fordel, at der er høj fleksibilitet under byggeforløbet.

Til gengæld har et byggelån den ulempe, at du kommer til at betale gebyrer to gange i stedet for blot en enkelt. I første omgang betaler du nemlig lånegebyr og tinglysning på byggelånet, og efterfølgende betaler du igen lånegebyr og tinglysning på realkreditlånet, når byggeriet er færdigt.

Det er også en ulempe, at renten er variabel og derfor kan blive dyrere end forventet – ligesom ejendommens værdi kan være faldet, når du skal optage realkreditlån. Du kan altså ikke vide, hvad omkostningerne på lånet mere præcist vil være. Du skal derfor have loft i økonomien til at klare eventuelle rentestigninger, fordi kreditten løber i perioden, hvor du er i gang med at bygge.

Hvilke alternativer findes der til byggelån?

Du har flere forskellige muligheder for at låne penge, hvis du ønsker at ombygge din bolig eller bygge helt nyt. Det foregår typisk enten gennem banken eller ved realkreditinstituttet.

I stedet for at låne penge gennem banken (det vil sige, et byggelån) kan du også søge et realkreditinstitut om lån. Denne form for lån i form af realkredit kaldes et forhåndslån. Endelig er det i de tilfælde, hvor du bygger et typehus, nogle gange muligt først at betale efter indflytning. På den måde slipper du for usikkerheden i byggeperioden.

Om den ene eller anden form for lån bedst kan betale sig for dig, afhænger blandt andet af din økonomi og egenkapital, hvor lang tid byggeprojektet vil tage, samt i hvor høj grad du gerne selv vil kunne sætte et præg på dit nye hus.

Læs mere om lån til nybyggeri og renovering

Vil du gerne finde ud af mere om dine muligheder for at finansiere byggeri af ny fast ejendom eller renovering og ombygning af den bolig, du allerede ejer? Så tag fat i en af de mange andre artikler og guides om emnet.

Du kan blandt andet blive klogere på, hvad du kan købe bolig for, i artiklen “Hvad kan jeg købe bolig for?”. Eller læs mere om lån til renovering og lån til nybyggeri.

Vi har også lavet en god og brugbar guide til at finde det billigste boliglån.