Ca. hver anden bolighandel i Danmark, foretages af førstegangskøbere, viser tal fra Danmarks Statistik. Førstegangskøbere er dermed utroligt vigtige for at holde gang i hjulene på boligmarkedet. Men som førstegangskøber kan der være mange ting og nye begreber at forholde sig til. Lad os se på, hvilke hovedpunkter man bør være opmærksom på, forud for sit første boligkøb.
Disse forhold skal man være opmærksom på, når man køber sin første bolig
Gennemsnitsalderen for førstegangskøbere har været stødt stigende de senere år, og ligger nu på sit højeste siden 1987.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at gennemsnitsalderen er vokset fra 32,62 år til 37,32 år siden 1987.
Naturligvis har der i samme periode været en stigning i gennemsnitslevealderen, men der er ingen grund til at udskyde sit boligkøb længere end højst nødvendigt, og processen behøver slet ikke at være så indviklet.
Her er vores guide til at klæde dig på til dit første boligkøb.
Økonomi:
Hvad kan Jeg købe bolig for som førstgangskøber?
Boligens pris er et helt centralt punkt i forhold til din boligsøgning. For langt størstedelen af boligkøbere, er det nødvendigt at optage lån for at finansiere dele af købesummen, og det er måske i dialogen med banken, at nogle kan få knust deres drøm om en konkret bolig. Når man skal optage lån, er der fra bankernes side nogle ufravigelige bevillingsrammer.
Så en rigtig god ide er at få et overblik over sine lånemuligheder, så man kan målrette sin boligsøgning med udgangspunkt i et realistisk scenarie.
Få en vejledende indikation af, hvor meget du kan bolig for.
Indhent forskellige banktilbud, når du køber bolig første gang:
Inden man sætter sin underskrift på drømmeboligen, kan det give rigtig god mening at undersøge tilbuddene fra forskellige banker, med henblik på at se om man evt. kan købe for et større beløb end hos sin nuværende bank, eller opnå en besparelse på renter, gebyrer, eller begge dele. F.eks. i relation til andelsboliglån, hvor hele lånet typisk har variabel rente, kan der være store penge at spare ved, at vælge den bank med den laveste rente.
Når du køber bolig første gang, er det lige præcis i den situation, du kan få allermest ud af, at sammenligne flere banker. Det er første gang, du bliver en rigtig interessant kunde for banken, og dermed også første gang, at du formentlig rigtigt skal gøre brug af bankens produkter, services og rådgivning. Og det, der kan lade sig gøre i den ene bank, det er bestemt ikke sikkert, at det kan lade sig gøre i den anden. Derudover, er der produkter og priser, der kan være stor forskel på. Så anbefalingen herfra er, at du altid skal undersøge dine muligheder i flere banker, inden du køber din første bolig. – Kasper Kjems, Direktør Findbank.dk
Få op til 3 uforpligtende tilbud fra banker.
Udbetaling ved boligkøb:
Som udgangspunkt skal man være i stand til selv at finansiere minimum 5% af boligens købesum. Dette kaldes en kontant udbetaling, og udbetalingskravet på 5% af købesummen, gælder både for ejerbolig samt andelsbolig.
Bemærk at der udover den kontante udbetaling også skal være midler til de omkostninger der er forbundet med tinglysning af skøde, tinglysning af lån, stiftelsesomkostninger, købermægler mv.
Hvorfor skal man selv finansiere 5%?
Gældsfaktor når du køber bolig første gang:
Forudsat at man som boligkøber ingen gæld har i forvejen, kan man som hovedregel maksimalt låne op til 4 gange sin årlige bruttoindkomst hvis der er tale om en ejerbolig herunder fritidsbolig. Det kaldes for gældsfaktor 4. Har man gæld forinden boligkøbet, bliver denne medregnet i gældsfaktoren. Er der tale om køb af andelsbolig, må gældsfaktoren som udgangspunkt ikke overstige 3,5. Gældsfaktoren kan dog godt overstige nævnte værdier, såfremt der lægges en større kontant udbetaling, og belåningsgraden i boligen dermed reduceres.
Rådighedsbeløb ved førstegangskøb:
Dit eller din husholdnings rådighedsbeløb skal være tilfredsstillende, for at kunne blive kreditgodkendt til boligkøb. Rådighedsbeløbet er det beløb der er tilbage, når du trækker de faste udgifter fra den disponible indkomst. Beløbet skal dække variable udgifter som f.eks. mad, tøj, ferier, tv-pakker, fitness-abonnementer mv. Hvordan din privatøkonomi ser ud, er altså altafgørende for at få bevilget et lån af et pengeinstitut.
Valg af boligtype:
Boligtype:
Indledningsvis skal man som potentiel køber af en bolig, naturligvis tage stilling til hvilken boligtype man ønsker. Er man i markedet for hus/rækkehus, ejerlejlighed, andelsbolig eller måske et fritidshus? Der er stor forskel på de forskellige boligtyper i forhold til lånemuligheder, rettigheder i forhold til udlejning, skatteforhold og prissætning af boligen.
Hvilke krav, stiller man som potentiel køber til boligen?:
For at målrette sin boligsøgning yderligere, er det vigtigt at få klarlagt sine præferencer i forhold til boligens beliggenhed, indretning, stand, alder etc. Boligens alder og stand er meget sigende for energiforbruget, samt vedligeholdelsesudgifter på boligen fremadrettet. Det er også vigtigt at gennemgå vedtægterne for foreningen (dette dækker over grundejerforening, ejerforening samt andelsboligforening) inden køb, da der kan være eventuelle begrænsninger i forhold til udlejning, hold af husdyr og lign. Tjek også altid Tinglysning.dk for tinglyste servitutter, som er disponeringsbegrænsende bestemmelser for en ejendom.
Boliginspektion:
Inspicer boligen grundigt, og gør gerne brug af en byggesagkyndig. Undersøg mulighederne for at tegne en ejerskifteforsikring, som dækker skjulte skader på boligen, som opdages efter overtagelsen, og tegn ved overtagelse af boligen altid de fornødne forsikringer. En god basisdækning gives typisk af en såkaldt husforsikring.
Få 3 gratis tilbud på en god og billig forsikring.
Selve førstegangskøbet:
Prisforhandling:
Prisforhandling er helt normalt ved boligkøb, og udbudspriserne man ser hos ejendomsmægleren, er ofte fastsat ud fra teorien om, at en potentiel køber vil forsøge at byde et mindre beløb. Det er ikke urealistisk at kunne forhandle sig til en reduktion i købesummen på 5%, og nogle gange mere. Priserne på boligmarkedet bestemmes i høj grad af udbud/efterspørgsel, og derfor vil den pris som en køber ender med at betale for boligen afspejle den reelle værdi. Husk altid at sammenligne kvadratmeterprisen på lignende boliger i samme område, med den bolig du har kig på. Bemærk at det i forhandlingerne også er vigtigt at tale med sælger eller ejendomsmægler omkring muligheder vedr. overtagelsesdato.
Aftaleindgåelse:
Som nævnt ovenfor er det helt essentiel at få en indikation af hvor meget man kan købe bolig for, og til hvilken rente, med henblik på at målrette sin boligsøgning. Derfor er det en god ide at kontakte sin bank, og få en forhåndsgodkendelse, og derefter underskrive købsaftale. En forhåndsgodkendelse skal dog ikke forveksles med en egentlig kreditgodkendelse. Er der tale om en bolig, som man frygter, bliver solgt hurtigt til anden side, kan man underskrive købsaftalen med et bankforbehold. Bankforbeholdet betyder at man efter en angivet frist på typisk 5-10 hverdage, omkostningsfrit kan træde ud af købsaftalen, såfremt dit pengeinstitut ikke kan imødekomme bevilling af den fornødne finansiering. Et bankforbehold fjerner naturligvis ikke købers lovsikrede fortrydelsesret, som løber i 6 hverdage fra købsaftalens indgåelse. En god ide er også altid at indsætte et rådgiverforbehold, samt et advokatforbehold i købsaftalen. Husk under alle omstændigheder altid at gennemgå købsaftalen samt salgsopstillingen grundigt.
Købsaftalen danner sammen med salgsopstillingen aftalegrundlaget for en bolighandel.
Flytning:
Planlæg og budgettér for flytteomkostninger, og husk senest 5 dage efter flytningen, at melde din adresseændring til folkeregistret, og underret bank og arbejdsgiver mv. om din flytning.
Bemærk at det i forbindelse med boligkøb altid anbefales at søge kyndig rådgivning og vejledning fra en boligadvokat/rådgiver som kan repræsentere dig.
Sælgers ejendomsmægler repræsenterer udelukkende sælger, og må ikke repræsentere 2 parter ved samme bolighandel.
Indhent tilbud på køberrådgivning hos vores samarbejdspartner Ret og Råd Advokater.