Der findes mange forskellige slags obligationslån på markedet. Og det kan være svært at gennemskue, hvilket der er det billigste obligationslån.
Sådan finder du det billigste obligationslån
For at finde frem til det billigste obligationslån, er det vigtigt, at du ser på de samlede udgifter til lånet. Realkreditinstituttet med de laveste samlede omkostninger er der, hvor du kan få det billigste obligationslån.
– De faste omkostninger, som du betaler, når lånet optages
– De løbende omkostninger, som du betaler samtidig med lånet tilbagebetales
Skal du købe bolig, kan du beregne her, hvor meget du kan låne til bolig.
Foruden de to kategorier kan omkostningerne igen deles op i omkostninger til staten og kreditforeningen.
Obligationslån kaldes også for realkreditlån eller bare realkredit – Se også billigste realkreditlån
Få tilbud på et billigt obligationslån
Hvis du er klar over, hvilken type lån du er ude efter, men ikke er sikker på, hvor det er billigst, så er du kommet til det rigtige sted. Lad Findbank indhente tre gratis tilbud til dig for at se, hvor du kan få det billigste lån.
Kursværdi, tab og gevinst på obligationslån
Den kontante værdi af obligationerne kaldes kursværdien og beregnes ud fra kursen. Det betyder altså, at hvis du sælger obligationerne kan få det beløb udbetalt. Kursen på en obligation kan både være over og under 100. Kursen vil dog ofte i starten være under kurs 100, der også kaldes pari.
F.eks. hvis du optager et lån på 1.000.000 kr., og obligationerne bliver solgt til kurs 98, er kursværdien (1.000.000×98)/100=980.000 kr. Beløbet vil dog blive mindre, når låneomkostninger fratrækkes.
Et salg af obligationer til under kurs 100 medfører et kurstab, som ikke kan fratrækkes i skat. Samtidig skal der normalt heller ikke betales skat af en kursgevinst, hvis du indfrier lånet til en kurs, der er lavere end kursen ved optagelsen.
Hvad er et billigt obligationslån?
Et obligationslån er et lån med fast rente i hele lånets løbetid. Lånet bruges primært til lån af større beløb over lang tid – f.eks. hvis du skal finansiere et boligkøb eller bygge om. Der findes flere forskellige slags obligationslån, som også kaldes realkreditlån.
Et obligationslån er typisk et lån med fast rente i hele lånets løbetid. Lånet bruges primært til lån af større beløb over lang tid – f.eks. hvis du skal finansiere et boligkøb eller bygge om. Her kan du læse mere om byggelån, hvis du er interesseret i at bygge nyt eller bygge om.
Som privatperson kan du låne op til 80% af boligen værdi i op til 30 år. Vil du i stedet købe en fritidsbolig er grænsen 60%. Det resterende beløb kan finansieres på anden vis.
Et obligationslån kan i enkelte tilfælde også fås med variable rente eller variable rente med renteloft.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at der altid er individuelle forhold, der skal tages hensyn til, når der afgives lånetilbud. Derfor gennemgår realkreditinstituttet din økonomi, før et eventuelt lån tilbydes.
Hvilket realkreditinstitut skal jeg vælge?
De enkelte realkreditinstitutter kan have meget varierende priser på de forskellige typer af obligationslån. Det betyder at det kreditinstitut, der er billigst på for eksempel det fastforrentede lån samtidig kan være det dyreste på eksempelvis flexlånet.
Du skal derfor starte med at undersøge, hvilket slags obligationslån du ønsker. Når du først har fundet ud af, hvilken type obligationslån du vil optage, så er det tid til at sammenligne omkostningerne på lånet i de forskellige realkreditinstitutter.
I Danmark findes der reelt kun fire forskellige kreditforeninger:
- BRF Kredit, som ejes af Jyske Bank
- Totalkredit, som ejes af Nykredit. Var oprindeligt eget af flere pengeinstitutter i fællesskab
- Nordea Kredit, som ejes af Nordea Bank og kræver at man er kunde i banken for at optage lån
- Realkredit Danmark, som ejes af Danske Bank