Der findes forskellige typer huslån til boligfinansiering. Og der er flere forskellige faktorer, du skal være opmærksom på, inden du ansøger om lån til hus, da der kan være mange penge at spare ved at undersøge markedet – så gå derfor efter den bank med det billigste huslån. Der er en række overvejelser, som du bør gøre dig, før du taler med penge- eller realkreditinstituttet. Læs mere her.
Børnefamilie fandt det billigste huslån og sparer 48.000 kroner om året
Efter endnu en bankrådgiver, som ikke var til at tale med, var Nina og Rene utilfredse med servicen hos deres bank. Derfor gik familien på jagt efter et billigere huslån og en bank med bedre service. De fik tre tilbud via Findbank.dk – og det viste sig at være en god forretning for den lille familie fra Lystrup.
” Vi sparede 3.000-4.000 kroner om måneden på vores huslån. Og det er mange penge for en børnefamilie,” fortæller Nina.
Da familien i sin tid købte hus, var de førstegangskøbere. De kom med egne ord til at stole for meget på banken og fik sagt ja til et for dyrt huslån.
”Det er skræmmende, at det er så nemt at gå et andet sted hen og få noget så meget billigere,” siger Nina i dag.
Sådan finder du det billigste huslån
For at sammenligne de forskellige lån og finde det billigste huslån, så skal du være særlig opmærksom på de ÅOP. ÅOP er en forkortelse for de årlige omkostninger i procent og er et af de vigtigste tal at se på, når du sammenligner lån, da det indeholder alle gebyrer, renter og ydelser, du skal betale.
Du kan også få 3 gratis tilbud på boliglån
Hvad er et huslån?
Et huslån anvendes til finansiering af et huskøb. I Danmark kan du finansiere op til 80% af dit boligkøb med et realkreditlån i huset. Man må altså enten selv lægge de sidste 20% eller finansiere dem på anden vis. Huslån er altså typisk betegnelsen for den del af lånet, som du finansiere størstedelen af dit boligkøb med. I daglig tale omtales huslån dog også som banklånet, der er knyttet til huset.
Pengene til huslånet kan du låne hos din bank eller et realkreditinstitut, hvor løbetiden på denne slags lån ofte er mellem 10-30 år. Typisk er renten lavere, jo kortere løbetid lånet har.
Værd at vide om huslån
Et huslån er typisk betegnelsen for den del af lånet, som du finansierer størstedelen af dit boligkøb med – altså realkreditlånet. Et huslån kan ikke udelukkende benyttes til at finansiere et boligkøb med. Du kan også låne i friværdien i boligen og bruge pengene på noget andet f.eks. til at renovere huset. Løbetiden på et sådan huslån er typisk mellem 20 og 30 år.
Konvertering af huslån
Når man først har optaget et realkreditlån, kan det stadig betale sig at undersøge, om man kan få det billigere, da langt de fleste realkreditlån kan konverteres – altså lægges om. At konvertere sit lån betyder, at der optages et nyt lån med ændrede vilkår og indfrier det gamle. Fordelen ved dette kan være, at renten, ydelse, løbetiden, indfrielsesvilkår eller andre ting ændres til det bedre.
Det er derfor vigtigt, at du overvejer, om det er vigtigt for dig, at lånet kan konverteres, inden du optager lånet.
Du bør aldrig tage det første og bedste realkreditlån, når du vil konvertere lånet. I stedet bør du sammenligne flere udbydere.
Et godt sted at starte er på Findbank.dk, hvor vi indhenter tre tilbud til dig. Herefter kan du selv sammenligne dem og vælge det billigste huslån.
Hvad er renten på et huslån?
Renten på et huslån ændrer sig konstant. Derfor er det svært at sige, hvad renten er lige nu. Renten på huslån har været historisk lav de seneste år – både i realkreditinstituttet og i banken. I øjeblikket kan du optage et realkreditlån med fast rente på to procent eller derunder. Vælger du et realkreditlån med variabel rente, et såkaldt flekslån, ligger renten på under én procent.
Går du i banken for at finansiere resten af dit huskøb, er renten noget højere. Du skal samtidig være opmærksom på, at renten kan svinge meget fra bank til bank. Hvis banken anser dig som en attraktiv kunde med en sund økonomi, vil de kunne tilbyde dig et huslån med en rente på mellem tre og fem procent. Renten er groft sagt prisen på lånet, men der er mange andre udgifter i forbindelse med et huslån. Derfor bør du altid se på de årlige omkostninger i procent – forkortet ÅOP – når du sammenligner to lån med hinanden.
ÅOP er lånets samlede omkostninger; rente, bidragssatser, gebyrer, stiftelsesomkostninger og andre udgifter i hele lånets løbetid. Det bliver regnet sammen og præsenteret som den procentsats, du i gennemsnit skal betale om året, for lånet.
Du kan dog udelukkende bruge ÅOP til at sammenligne to ens lånetyper. Du kan altså ikke direkte sammenligne et fastforrentet lån med et flekslån.
Hvordan beregner jeg et huslån?
Huslån består af flere forskellige udgifter, som bliver påvirket af en lang række parametre. Renten, bidragssatser, gebyrer, provision og stiftelsesomkostninger kan variere fra bank til bank og fra realkreditinstitut til realkreditinstitut. Faktisk er afgiften til staten det eneste, der ligger helt fast.
Det gør det utrolig svært for almindelige forbrugere selv at beregne den eksakte pris på et huslån. Blandt andet derfor anbefaler brancheorganisationerne Finansrådet og Realkreditrådet, at du taler med bank og realkreditinstitut, før du underskriver en boligkøbsaftale.
Der findes mange huslånsberegnere på nettet. Ved at taste få oplysninger ind om dig og huset, kan du hurtigt få et indtryk af, hvad det vil koste dig om måneden at optage et nyt huslån. Priserne vil dog altid kun være vejledende, så du skal udelukkende se låneberegnere som en nem og hurtig måde at få et overslag. Det kan ikke erstatte en grundig gennemgang af din økonomi med en bankrådgiver.
Skal du købe nyt hus, kan du beregne hvor meget du kan låne til huskøb