Gæld er i sig selv ikke noget problem, hvis du vil skifte bank. Selv hvis du er registreret i RKI, må banken ikke nægte dig en almindelig indlånskonto.
Når banken skal vurdere en potentiel kunde med gæld, så ser de især på, om han kan betale sine lån tilbage og i det hele taget betaler sine regninger til tiden.
Læs også, hvordan du sparer op mod 24.000 kroner: Skift bank
Banken tjener sine penge på at låne penge ud, så den bedste type kunde har gæld – og er i stand til at betale den tilbage. Derfor kan du normalt sagtens skifte bank trods gæld.
Sådan vurderes din gæld, når du vil skifte bank
Banken ser på den såkaldte gearing, som er forholdet mellem hvor meget, du tjener, og hvor meget du skylder.
De undersøger også din betalingsvillighed ved at se på, om du har overtræk på dine nuværende konto eller unormale renter på din årsopgørelse fra Skat.
Hvis du har gæld i din bolig, er det en anden sag, da boligen udgør en sikkerhed over for banken.
Kan man skifte bank når man har et lån?
Faktisk står du ret godt i forhold til et bankskifte, hvis du har et boliglån i forvejen. Banken vil være interesserede i at overtage lånet, og du kan forhandle dig til en lavere rente og bedre betingelser.
Du skal dog huske at få banken til at revurdere din bolig. Der kan være mange penge at spare, hvis boligen er steget i pris, siden du oprettede lånet.
Samtidig skal du være opmærksom på, at der er en del omkostninger forbundet med at flytte et lån fra en bank til en anden. Så hold øje med, om gevinsten overstiger udgifterne ved et bankskifte.
Kan man skifte bank når man er i RKI?
220.000 danskere er registreret i RKI. Det svarer til omkring hver 20. voksne, og de skylder i gennemsnit 68.000 kroner. Men selv hvis du er registreret i RKI har du mulighed for at skifte bank.
Ifølge Bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder har banken pligt til at oprette en NemKonto til dig – også selvom du er registreret som dårlig betaler hos RKI og Debitor Registret.
Til gengæld vil banken ofte nægte dig at låne penge eller få et kreditkort, hvis du står i RKI.
Inden banken opretter dig som ny kunde, vil de kontakte RKI, for at høre om du er registreret som dårlig betaler. Hver dag får RKI omkring 52.000 henvendelser fra banker og andre finansielle virksomheder. Hvis du er registreret i RKI, vil banken ofte vurdere, at det er for risikofyldt at låne dig penge.
Skift bank og få hjælp til at komme af med gælden
Et par dårlige beslutninger kan betyde, at du ender med en gæld, du har svært ved at komme af med. Men banken kan muligvis hjælpe.
En bankrådgiver kan danne sig et overblik over din økonomi, og hvis du kan bevise, at du betaler dine regninger og ellers overholder aftalerne med din nuværende bank, så kan I lægge en plan for, hvordan du kommer af med din gæld. Så kan du skifte bank og senere få lov at oprette et lån.
Bankerne vurderer potentielle kunder meget forskelligt, så det er en god ide at indhente tilbud fra flere forskellige banker.
Start her og find den bedste bank.
Du kan nemt få tilbud fra flere banker i forbindelse med dit bankskifte. Få 3 gratis tilbud her og find i løbet af kort tid den bedste bank for dig og din økonomi.