Som andelsboligejer har det hidtil været frustrerende ikke at kunne optage andet end et andelsboliglån til finansiering af boligen. De senere år er der dog kommet nye muligheder for andelshavere i form at et realkreditlån til andelsbolig.
Optag realkreditlån til andelsbolig
Som andelshaver kan du nu få lån, der ligner et realkreditlån igennem din andelsboligforening til din andelsbolig. Så sidder du inde med et dyrt andelsboliglån, så kan du med fordel bytte det ud med et realkreditlån gennem andelsboligforeningen, så du får et mere stabilt og billigere lån. Et andelsboliglån er i princippet et banklån og følger derfor markedsrenten. Det betyder, at det kan blive utroligt dyrt, hvis renten stiger, og du ikke har et fastforrentet lån. Samtidig betyder det også, at hvis renten falder, kan det blive billigere. Men er økonomien ikke til de store udsving, kan det være en løsning at få det realkreditlignende lån hos andelsboligforeningen, idet det er andelsboligforeningen, der optager lånet og låner pengene videre. Det vil sige, at andelsboligforening har det reelle realkreditlån, mens du får et realkreditlignende lån.
Er du interesseret i det billigt andelsboliglån? Så Lad Findbank indhente tre gratis tilbud til dig.
Hvordan hænger realkredit til andelsbolig sammen?
Ønsker du at ændre dit andelsboliglån til et realkreditlån, er det din andelsboligforening, der optager realkreditlånet for pant i din andelsbolig. Og med denne ordning, kan du helt undgå at låne penge i banken. Til gengæld skal du have fat i bestyrelsen i din andelsboligforening for at høre om muligheden for at optage realkreditlånet.
Realkreditlån til andelsbolig er ikke altid en mulighed
Som andelshaver kan du ikke altid være sikker på, at andelsboligforeningen synes, at det er en god ide at hjemtage et lånebeløb svarende til den fulde markedsværdi på andelsboligen. Andelsboligforeningen er nemlig nødt til at tage højde for et eventuelt prisfald på andelsboligerne i foreningen. En sådan beslutning skal desuden have tilslutning igennem en generalforsamling og muligvis nedskrives i foreningens vedtægter. Er foreningen ikke med på ideen, er der heldigvis andre muligheder. Nogle banker tilbyder nu også realkreditlignende forhold på lån til andelsboligejere, så lånet er mere stabilt.