Drømmer du om et nyt badeværelse, en ny bil eller måske en velfortjent orlov? Så kan du tage et lån gennem friværdien i din andelsbolig.
I denne artikel guider vi dig til de forskellige muligheder, der findes for at tage lån i din andelsboligs friværdi. Læs med, og få en række gode råd til, hvordan du kan spare penge og få mest ud af et lån i friværdien i din andelsbolig.
Hvad betyder friværdi?
Mange boligejere taler om friværdi og om de attraktive muligheder for at optage lån i deres friværdi. Men hvad er friværdi egentlig for en størrelse?
Friværdi er en unik mulighed for at udnytte den opsparing (det vil sige “friværdi”), du har i din bolig. Friværdien er den del af din ejendom, du reelt ejer, fordi du har betalt af på dit boliglån. Det er kort fortalt det beløb, du ville få mellem hænderne, hvis du solgte dit hus eller lejlighed, og på den måde kan man sige, at det er er en form for opsparing, du har.
Hvordan regner man sin friværdi ud?
For at regne ud, hvor stor din friværdi er, skal du vide, hvor meget du har afdraget på dit boliglån, samt hvor meget din bolig er steget i værdi. Det vil sige, at friværdien på din bolig typisk vil stige, i takt med at du betaler af på din gæld.
Du regner friværdien ud ved at trække din restgæld fra din boligs forventede salgsværdi.
Du kan se, hvad din restgæld er, ved at logge ind i din netbank, hvor du har dit andelsboliglån
Hvem kan låne i friværdi?
Stort set alle andelshavere kan låne i deres friværdi.
Hvis du har en bolig, kan du tage lån i friværdi. Hvilken slags bolig du ejer, er til gengæld fuldstændig ligegyldigt. Uanset om det er et rækkehus, en ejerlejlighed, en villa eller en andelsbolig, du ejer, så giver det dig en mulighed for at optage lån i boligens friværdi.
Hvordan kan jeg låne i friværdien i min andelsbolig?
Som andelsboligejer kan du også optage lån i din bolig. Det fungerer blot på nogle lidt anderledes betingelser, end hvis du optager lån i friværdien i en villa, ejerlejlighed eller et rækkehus, du ejer.
Lån i friværdien i andelsbolig skiller sig ud fra lån i friværdien i andre typer af boliger, fordi du ikke er ejer af en andelsbolig. Som andelshaver betaler du til en forening, som ejer den samlede ejendom. Derfor kan du ikke optage et almindeligt realkreditlån, når du ønsker at købe en andelsbolig, og af denne grund har du ikke helt de samme muligheder for at optage lån i friværdien, når du ejer en andelsbolig.
Men hvordan foregår det så, hvis du gerne vil optage et lån i friværdien i din andelsbolig?
Hvis du har betalt af på det lån, du tog, da du købte andelsboligen, kan du tage et andelsboliglån. Teknisk set er det noget andet end at optage et lån i friværdien, men det er på mange måder sammenligneligt.
Som andelsboligejer kan du optage et lån ved at pantsætte din bolig i et pengeinstitut, som så kan låne dig pengene. Det kræver, at du får udstedt en “erklæring om adkomst”, som er et bevis på, at du råder over netop denne andelsbolig. Et sådant bevis på, at du “ejer” andelsboligen, skal du have fra andelsforeningens bestyrelse.
Der kan være fordele at hente og gode penge at spare ved at undersøge markedet godt, inden du optager et lån. Undersøg vilkår og priser hos din nuværende bank, men tag også et kig på renten hos konkurrerende banker. På den måde kan du optage et lån i din andelsboligs friværdi på de bedst mulige vilkår.
Hvor meget kan jeg låne i andelsboligens friværdi?
Hvor meget du kan låne i det, der svarer til andelsboligens friværdi, afhænger grundlæggende af to ting:
- Din forenings vedtægter
- Din bank
Hver enkelt andelsboligforening har deres egne vedtægter i forhold til at optage lån. Ofte vil der stå i andelsboligforenings vedtægter, at du maksimalt må låne 80 % af boligens værdi (ligesom med et almindeligt realkreditlån). Men vedtægterne kan variere fra forening til forening, så sæt dig ind i, hvor stor en del af andelskronen (det vil sige det beløb, det maksimalt må koste at erhverve sig et andelsbevis i andelsboligforeningen) du må låne ifølge vedtægterne.
Når du har styr på vedtægterne i forhold til at optage lån, kan du kontakte din bank. Så vil din bankrådgiver hjælpe dig med at skabe et overblik over, hvor stort et lån du har mulighed for at optage i din andelsbolig. Undersøg også gerne konkurrerende banker, der muligvis kan tilbyde dig bedre muligheder og fordele.
Hvordan låner jeg i min andelsboligs friværdi?
Du skal henvende dig hos din bank eller eventuelt en anden låneudbyder, hvis du ønsker at optage et lån i det, der svarer til din andelsboligs friværdi.
Som udgangspunkt burde det være let for dig at blive godkendt til at låne pengene, da du allerede tidligere er blevet godkendt af banken til at optage lån, da du købte andelsboligen. Hvis din økonomi har ændret sig – for eksempel hvis du har taget et forbrugslån uden om banken, eller hvis din bolig er faldet i værdi – kan du dog godt komme ud for, at det beløb, du kan låne i friværdien, er mindre end det beløb, du oprindeligt lånte.
Hvad kan man bruge lån i friværdien til?
Din friværdi giver dig mange muligheder. Du kan for eksempel bruge din friværdi til at:
- Indfri gæld
- Renovere din bolig
- Købe en bil
- Holde orlov
Husk også at lave en god og realistisk plan for, hvordan du skal afdrage på gælden. Hvor meget kan du afdrage månedligt, uden at din økonomi bliver for presset, og vil du få behov for afdragsfrihed i perioder i fremtiden? Sammen med din bankrådgiver kan du lægge en plan.
FAQ – Oftest stillede spørgsmål
Hvad er friværdi?
Friværdi er forskellen på din boligs markedsværdi og den gæld, du mangler at afdrage på dit boliglån eller realkreditlån. Du kan optage lån i din boligs friværdi. Læs mere om friværdi.
Hvad er friværdi i andelsbolig?
Friværdien i en andelsbolig er det, der svarer til forskellen på andelskronen (den værdi, den enkelte andelsbolig kan have) og det, du skylder i andelsboligen. Din friværdi giver dig gode muligheder for at optage lån.
Hvad kan jeg bruge lån i andelsboligens friværdi til?
Du kan bruge lånet til alt lige fra renovation eller forbedringer i boligen til at købe ny bil, afdrage eksisterende gæld eller måske tage en velfortjent orlov.
Hvorfor er lån i boligens friværdi en attraktiv låneform?
Det er ofte billigst at låne penge, når du gør det med sikkerhed i din bolig. De økonomiske fordele er altså årsagen til, at mange gerne vil optage lån i deres friværdi.