Andelsboliger er en populær boligform i de større byer i Danmark, og alene i København, er mere end 1/3 af etageboligerne andelsboliger, hvoraf mange er finansieret via et andelsboliglån. Vi har set nærmere på, hvad det koster at etablere et nyt andelsboliglån ved boligkøb samt omkostningerne ved at flytte et andelslån til en ny bank.
Hvad koster det af stifte et andelsboliglån?
Med baggrund i data fra vores brugere og samarbejdspartnere, kan vi se, at de stiftelsesomkostninger af andelsboliglån, der relaterer sig til pengeinstitutter i 2024 er følgende:
Stiftelse ved køb af andelsbolig: | Omlægning af lån i eksisterende andelsbolig (bankskifte): |
5.036 – 7.511 kr. i gennemsnit. | 571 – 1.536 kr. i gennemsnit. |
Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på andelsboliglån her.
Få en vejledende indikation af, hvor meget du kan købe andelsbolig for her.
Hvorfor er der forskel i stiftelsesomkostninger blandt bankerne?
De enkelte pengeinstitutter er selvstændige virksomheder, som hver især har deres egne forretningsmodeller, målgrupper og prisstrategier. Derfor er der naturligvis forskelle i bankernes produktpriser, men samtidig er der hård konkurrence blandt bankerne, om at få attraktive kunder ind i porteføljen. Kunder er flygtige, og ønsket om en attraktiv rente står højt på kundernes ønskeliste. Gebyrer og stiftelsesomkostninger på andelsbolig er derfor noget, som er til forhandling, og enkelte pengeinstitutter er endda også villige til at stifte andelslånet omkostningsfrit.
Andelsboliglån er attraktive lån, da der er tale om banklån, hvor bankens indtjening består at deres rentemarginal. Pengeinstitutterne tilbyder også andelsboligkreditter, som er en finansieringsform, hvor kunderne har mulighed for at få noget mere fleksibilitet ind i deres økonomi, og udskyde afviklingen af lånet, og dermed indfri lånet som et stående lån. Omkostninger i forbindelse med stiftelse af andelsboliglån:
De samlede omkostninger i forbindelse med optagelse af andelsboliglån er typisk:
- Tinglysning: Dette dækker over den sikkerhedsstillelses for lånet som pengeinstituttet kræver. Pengeinstituttet skal have pant i andelsboligen, hvilket sker gennem et tinglyst pantebrev. Tinglysningsafgiften består af et fast beløb på 1.825 kr. (2024) samt en variabel afgift på 1,45% af lånestørrelsen.
- Stiftelsesprovision/ekspeditionsgebyr/gebyr for oprettelse eller ændring af pantebreve: Når du stifter et andelsboliglån, opkræver pengeinstituttet et gebyr for oprettelsen. Dette gebyr kan variere mellem banker, og kan have forskellige navne men ligger ofte i størrelsesordenen 3.000 – 10.000 kr. Bemærk at disse provisioner og gebyrer ofte er til forhandling, og nogle gange er pengeinstitutterne endda villige til at oprette lånet uden omkostninger med henblik på få attraktive kunder ind i deres portefølje.
- Udgifter til andelsboligforening: Nogle andelsforeninger opkræver et honorar for at godkende overdragelsen af andelsbeviset. Honoraret kan variere fra et par tusinde kroner og op.
- Eventuelle forsikringskrav: Pengeinstitutter kan kræve, at du tegner en eller flere forsikringer i forbindelse med låneoptagelsen, f.eks. livsforsikring eller boligforsikring. Disse krav stilles med henblik på at sikre låntagers fortsatte betalingsevne, i tilfælde af forskellige udefrakommende hændelser.
- Rådgivnings – og vurderingsgebyr: Pengeinstitutter opkræver ofte gebyrer for at vurdere andelsboligens værdi samt for at give økonomisk rådgivning i forbindelse med låneoptagelsen. Typisk er det også ret ressourcekrævende for pengeinstitutterne at godkende nye andelsboligforeninger, såfremt foreningen ikke kendes i forvejen.
- Eventuelle udgifter til advokat/købermægler: Nogle boligkøbere vælger at få en advokat eller købermægler til at gennemgå andelsboligforeningens vedtægter, regnskaber og købsaftalen. Et advokat – eller mæglersalær i forbindelse med køb af andelsbolig kan beløbe sig til mellem 5.000 – 10.000 kr.
- Afvikling af lånet eller kreditten: Det ligger jo i sagens i natur, at man ved optagelse af lån eller kredit forpligter sig økonomisk, til at overholde de indgåede kreditaftaler, og derfor bør man naturligvis være bevidst om at ens økonomiske dispositioner ikke må påvirke tilbagebetalingsevnen negativt.
Beregn ydelsen på andelsboliglån.
De omkostninger, som direkte er relateret til lånet, vil være medregnet i nøgletallet ÅOP som viser dig lånets samlede årlige omkostninger i procent. ÅOP fremgår af tilbud og lånedokumenter fra pengeinstitutterne.
Bliv klogere på nøgletallet ÅOP her.
Grundet stor efterspørgsel og begrænset udbud på andelsboligmarkedet, ses der nogle gange at sælger kræver et beløb af køber som er højere end maksimalprisen på andelsboligen. Dette er ulovligt og strafbart, da maksimalprisen altid er den maksimale pris, en andelsbolig må sælges til.
Man kan som potentiel andelsboligkøber med fordel skrive sig op på ventelister i andelsboligforeningerne, da det er god måde at undgå at blive snydt på.
Den person, der er øverst på ventelisten, har fortrinsret til at købe boligen, selv hvis andre byder højere. Dette gør det lettere for bestyrelsen og administrationen i andelsboligforeningen at sikre, at der ikke forekommer ulovlige handler.
Skriv dig på ventelister til attraktive andelsboliger her.